Tajniki produkcji piwa
Ulubiony trunek po męczącym dniu, niezbędny przy oglądaniu meczy piłkarskich. Jak wygląda produkcja piwa? Produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym. Dlaczego? Ponieważ wykorzystywany jest w nim czynniki bio, czyli drożdże piwne, które przeprowadzają jeden z najprostszych procesów biotechnologicznych czyli fermentację. Jednak same drożdże to za mało. Potrzebujemy jęczmienia, który podlega procesowi oczyszczania i moczenia, po wykiełkowaniu jest osuszany i mielony, mieszany z wodą i w odpowiedniej dla działania enzymów temperaturze powstaje brzeczka. Jest to główny surowiec do produkcji piwa, stanowi pożywkę dla mikroorganizmu. Brzeczkę poddaje się gotowaniu z chmielem, a następnie ochładza. Teraz tak przygotowany trunek musi leżeć prze kilka dni w kadziach fermentacyjnych, gdzie drożdże piwne przeprowadzają proces fermentacji (uzyskujemy procenty). Następuje filtrowanie leżakowanie, dojrzewanie. Dlaczego mamy aż tyle rodzajów piwa? Każdy z producentów czasami dodaje oprócz chmielu inne składniki, dłużej, lub krócej piwo leżakuje. Sam proces jak widać jest dosyć prosu można na własną rękę spróbować uwarzyć swoje piwo.