Różnice pomiędzy piwem rzemieślniczym i koncernowym

5

PROCES WARZENIA

Główna różnica między piwem przemysłowym a rzemieślniczym polega na proporcjach składników, obróbce, oraz procesie warzenia. Udział składników jest niższy w piwach przemysłowych, w których stosuje się również nienaturalne środki konserwujące. W piwach rzemieślniczych nie stosuje się żadnych sztucznych dodatków, proces warzenia jest ręczny od mielenia słodu do rozlewu.

NATURALNE SKŁADNIKI

Piwo rzemieślnicze jest warzone z całkowicie naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i konserwantów, tylko z wody, drożdży, słodu i chmielu. Natomiast piwo przemysłowe jest pasteryzowane i zawiera środki konserwujące. Duże browary przemysłowe stosują inne dodatki, takie jak ryż, kukurydza czy proso, które są tańsze, ale dają piwo o znacznie niższej jakości.

PRODUKCJA

Piwa przemysłowe są produkowane na podstawie podstawowej, standardowej receptury, bardzo starannie opracowanej i będącej wynikiem dużego wysiłku przedsiębiorstwa, które jednak poszukuje ekonomicznie opłacalnych składników i procesów. Z kolei piwa rzemieślnicze są testowane i modyfikowane niezliczoną ilość razy przez piwowara, aby znaleźć odpowiednią mieszankę o pożądanym smaku i zapachu.

PROCES WARZENIA PIWA

Proces warzenia piwa rzemieślniczego odbywa się ręcznie lub przy minimalnej pomocy maszyn, w przeciwieństwie do dużych browarów przemysłowych, gdzie proces jest zautomatyzowany, a zaangażowanie człowieka minimalne. Piwa przemysłowe poddawane są procesowi pasteryzacji, podczas którego tracone są właściwości odżywcze piwa.

LOKALNY PRODUKT

Oczywiste jest, że piwo rzemieślnicze jest produktem lokalnym i bliskim, podczas gdy przemysłowa produkcja piwa odpowiada modelowi globalizacji stosowanemu przez wielkie koncerny w celu ekspansji i eksportu na cały świat. Dowiedz się więcej o słynnym, lokalnym browarze na Górnym Śląsku: Browary Górnośląskie w Zabrzu

FILTROWANIE

Kolejna różnica występuje w procesie filtrowania. Podczas gdy piwo rzemieślnicze jest filtrowane ręcznie, bez udziału dużych maszyn, piwo przemysłowe jest filtrowane chemicznie, co eliminuje pozostałości, ale także niszczy drożdże i białka w piwie, obniżając jego smak, aromat i właściwości.

WIĘCEJ SMAKU, WIĘCEJ AROMATU, WIĘCEJ ODMIAN

Piwo rzemieślnicze to zupełnie inne piwo niż piwo przemysłowe, bardziej atrakcyjne i złożone w smaku. Wszystko to sprawia, że piwo rzemieślnicze ma zawsze więcej ciała, smaku i aromatu niż piwo przemysłowe. Dlatego też konsumenci coraz bardziej cenią sobie piwa craftowe i mają świadomość jakości produktu.

SMAK I AROMAT

Piwa rzemieślnicze mają bardziej atrakcyjny smak i aromat, natomiast w piwowarstwie przemysłowym dąży się do maksymalnego obniżenia kosztów produkcji.