32

Piwo ma wiele zalet, które czynią go nie tylko trunkiem poprawiającym samopoczucie, ale również doskonałym sposobem na zachowanie zdrowia i witalności. Trzeba wiedzieć, że ten tradycyjny napój pozytywnie wpływa na nasz organizm, jest lekkostrawny oraz zawiera dużo witamin. Oczywiście spożywany z umiarem może stanowić doskonałe dopełnienie diety. Najbardziej znaną zaletą picia piwa jest jego wpływ na pracę nerek. Nie jest tajemnicą, że złocisty trunek chroni przed kamicą nerkową a to, dlatego że jest niezwykle moczopędny. Warto też zaznaczyć, że sporadyczne picie piwa może obniżyć ryzyko zawału oraz chorób serca. Dzieje się tak dlatego, że zapobiega odkładaniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych oraz chroni przed zbieraniem się homocytsteiny. Piwo dodatkowo obniża ciśnienie krwi, co znacząco redukuje liczne, powiązane choroby. Wielbiciele złocistego trunku dodają też, że wpływa ono pozytywnie na naszą kreatywność, gdyż jego niewielka dawka może pobudzić nasz umysł oraz wspomóc myślenie analityczne. Na domiar tego stanowi idealny sposób na nawodnienie swojego ciała i jego szybką regeneracje. Za sprawą dużej zawartości witamin oraz minerałów wspomoże przemianę materii, poprawi wygląd włosów i paznokci a nawet wspomoże nasz organizm w walce z bakteriami. Nie jest prawdą, że piwo tuczy. Zawiera ono mniej kalorii niż nabiał czy napoje słodzone. Tak zwany „piwny brzuszek” jest nie tyle wynikiem jego nadmiernego spożywania, co niezdrowych przekąsek, które do niego jemy. Jednak należy pamiętać, że piwo zawiera alkohol i spożywane w nadmiarze może przyczynić się do uszkodzenia wątroby, systemu nerwowego i wielu innych negatywnych skutków. Należy więc zachować umiar w spożyciu a będziemy mogli cieszyć się jego wieloma licznymi zaletami.

Więcej o browarze