Gatunki piwa

Piwa dzielimy na kilka grup.

Gatunki piwa

Wszystko zależy od użytych składników, aromatu, a także wyglądu i technologii produkcji piwa. Technologia warzenia piwa nie zmienia się, jednak zmieniają się trendy, barwa, smak, zawartość alkoholu. Zmienia się moda – przez 6 tysięcy lat popularne były różne rodzaje piwa. Piwa dzieli się przede wszystkim na Ale (górnej fermentacji) i Lager (dolnej fermentacji).www.tbv.pl/nowe-inwestycje-lublin Do tych pierwszych zalicza się belgijskie piwa spontanicznej fermentacji. W fermentacji dolnej droższe fermentują w niskich temperaturach, piwo jest orzeźwiające, w górnej – w wyższej temperaturze, przez co są bardziej aromatyczne.Gatunki piwa Charakterystyczny dla różnych gatunków piwa jest jego smak. Poza tym wiele zależy też od chmielu. Piwa mają różną zawartość alkoholu, co też wpływa na smak. Zdarzają się piwa, w których zawartość dochodzi do dziesięciu procent. Są one cięższe, ale także bardziej grzeją. Istnieją także piwa z niewielką zawartością alkoholu lub w ogóle bezalkoholowe, które to nadają się idealnie na cieplejsze dni. Goryczka piwa zależy od chmieli, zawartości alkoholu i drożdży.Gatunki piwa Istotne są także składniki dodatkowe, które mogą znacznie wpłynąć na smak piwa. Pilzner jest jednym z najbardziej znanych piw dolnej fermentacji. Jest piwem wytwarzanym w niskiej temperaturze. Ważny przy produkcji piwa tego gatunku jest dobrej jakości chmiel. Popularne w ostatnich latach są też piwa ciemne, wśród których wyróżniamy Porter. Są to piwa o nieco innym aromacie, górnej fermentacji, z wyczuwanymi nutami karmelu czy orzecha. Mogą mieć różną zawartość procentową.

– autor artykułu